Joulun erilaiset esiintymiset ja myös meidän Laulukoulumme oma joulukonsertti on taas pian täällä!
Tänä syksynä, sunnuntaina 8.12. klo 18.00, olemme varanneet ensimmäistä kertaa Messukylän kirkon meidän käyttöömme. “Suomalaisen musiikin”- päivän konsertissa tullaan kuulemaan niin joululauluja kuin muitakin kauniita suomalaisia sävelmiä.
Oppilaat, voitte ilmoittautua konserttiin omalle opelle! 🙂
Monia jännittää esiintyminen, toisia enemmän, toisia vähemmän. Jännittämisestä ja esiintymisestä voisi kirjoittaa kokonaisen blogipostauksen! Keskityn tässä kirjoituksessa kuitenkin enemmän kehollisiin- sekä äänenavaus- harjoituksiin. Mitä tehdä, jos ääni pitää saada nopeasti “auki”? Entäs sitten, jos on koko päivä aikaa valmistautua ja herätellä kehoa?
Tässä Johanna - open vinkit ja tärpit, vuosien kokemuksella hyviksi havaitut harjoitukset!
“Ihanaa on, jos on koko päivä aikaa keskittyä illan esitykseen. Aamun voi aloittaa rauhassa täyttävällä ja maittavalla aamiaisella. Sitten vähän kävelylenkkiä tai juoksulenkkiä - ulkoilu on parasta! Ulkoillessa mieli rauhoittuu, hengitys tasaantuu ja ennen kaikkea saa perspektiiviä kaikesta: “Ihmiset jatkavat elämäänsä, kuka minnekin menien. Esitykseni on tärkeä, mutta se ei ole koko elämä”.
Ulkoilun jälkeen ihannetilanteessa venyttelen, teen pilatesta, joogaan. Avaan rauhassa kehoani ja lämmitän sitä. Tämän jälkeen siirryn äänen lämmittämiseen. Omistan Well02 -laitteen, jolla tykkään höyryhengitellä. Kiireisenä päivänä myös suolalla kurlaus tai pillillä veteen puhaltelu auttaa. Ne avaavat tehokkaasti instrumenttia sekä irrottavat turhaa limaa ja karheutta.
Olen sen verran laiska kantamaan paljon tavaraa mukana, joten Well02 harvoin pääsee mukaan keikkareissulle. Sen sijaan pillillä puhaltelua ja suolalla kurlausta voi tehdä myös keikkapaikalla - nopeaa, toimivaa ja edullistakin. Myös apteekista saatava vesipiippu toimii. Keikkapaikalle nappaan yleensä mukaan, noh, villasukat tietenkin, vesipullon (+ pillin), suolan, joogatiilen ja ehkä tennispallon, jolla voi rullata vaikka jalkapohjia auki.
Lämmin huivi tai neuletakki on myös ehdoton!
Ääniharjoituksista suosikkejani ovat erilaiset pärinät ja päristelyt, ehkä zz-kirjaimella tehty surina tai kunnon päristely huulilla. Näissä harjoituksissa pidän huolen, että keho on myös mukana - haen koko ajan aktiivisuutta tukeen sekä lantionpohjaan. Koitan hakea äänihuuliini venyvyyttä, notkeutta sekä hyvää äänihuulikontaktia. Löydänkin edellä mainitut halutut lopputulokset mm. koirauikutuksilla, liu-uilla ja erilaisilla korkealta tehdyillä huudahduksilla. Minulle toimii todella hyvin hieman valittava tai hätääntynyt “Voi-voi -voi tai Roi-roi-roi” -harjoitus, jossa tulen yleensä ylhäältä alaspäin kyseisillä tavuilla. Saatan myös vain hakea korkeampaa laulukorkeutta, aktiivisilla “eikä, voi ei, älä viitti” - valituksilla. Tunnetilat auttavat, kokeile vaikka! Myös “äng”-äänteellä tai “Gi”-tavulla tehdyt harjoitukset asettavat kielen hyvään asentoon ja äänentuotto helpottuu.
Koen äänenavauksen tärkeäksi, mutta yhtä tärkeää minulle, ellei jopa tärkeämpää, on kehon aktiivisuus ja lämmittely. Siksi suosittelen kokeilemaan; venyttele, rauhoitu, huolla, aktivoi!
Harvoinpa ehdimme nautiskella koko päivän kestävästä valmistautumissessiosta. Jos päivä menee töissä, matkustaessa keikkapaikalle tai muita askareita touhuillessa, jää äänenavaukset keikkapaikalle - joskus ihan viime tippaan asti! Silloin poimi itsellesi tärkeimmät harjoitukset, opi tunnistamaan mikä toimii sinulle. Luota, että äänesi toimii kyllä.
Tsemppiä esiintymisiin! 🙂
Terkuin Johanna
Comments