top of page
  • susanna

Meerin ajatuksia hengityksestä

Hengitystaidon hallinta; äänen potentiaalin vapauttaminenHengitys on laulamisen elinehto. Aivan kuten maalari tarvitsee vakaan käden, laulaja luottaa vakaan hengityksen voimaan. Hengityksen hallitseminen on avain lauluäänen täyden potentiaalin vapauttamiseen.


Tässä blogitekstissä sukellamme laulajan hengitystekniikan maailmaan.

Laulaminen on kehollista toimintaa, joka vaatii hyvää yhteyttä laulajan omaan kroppaan. Jos laulaminen olisi talo, olisi hengitys on ikään kuin kivijalka, jonka päälle muu laulutekniikka ja tulkinta rakennetaan. Hengittämisen fysiologiset mekanismit on hyvä ymmärtää, jos haluaa hyödyntää äänensä täyden potentiaalin. Siksi kerron seuraavaksi hieman hengitykseen liittyvästä yleisestä väärinymmärryksestä. Olen huomannut, että lauluharrastajien keskuudessa yleinen myytti on se, että ‘’laulaessa hengitetään pallealla’’. Selvennetään tätä väitettä hieman: Ihminen hengittää keuhkoilla. Pallea sen sijaan on kuvun muotoinen lihas keuhkojen alla. Se supistuu ja litistyy kun keuhkot vedetään täyteen ilmaa. Uloshengittäessä pallea palautuu takaisin kuvun muotoiseksi. Pallea ei ole tahdonalainen lihas, jota voi käskyttää, eikä sillä hengitetä. Pallea on silti tärkeässä asemassa oikeanlaisen lauluhengityksen toteutumisessa. Oikeanlaisella lauluhengityksellä tarkoitan tässä sitä, että hengitys ei jää pinnalliseksi rintakehässä tuntuvaksi huohotukseksi, vaan se tuntuu keskivartalon leviämisenä. Tällöin palleakin saa rauhassa ja vapaasti liikkua hengityksen tahdissa.


Miksi hyvä lauluhengitys on tärkeää:

1. Vakaus ja tuki: Oikeanlainen hengittäminen tarjoaa perustan myös toimivalle laulajan tuelle, mahdollistaen tasaisen ja vakaan ilmanpaineen hallinnan laulamisen yhteydessä.

2. Tehokkuus: Tehokas hengitys ja siihen tiiviisti yhteydessä oleva laulajan tuki (ilmanpaineen säätely) mahdollistaa laulajan ylläpitää pitkiä fraaseja vaivatta.

3. Ilmaisukyky ja taiteellisuus: Hengityksen hallinnan oppiminen antaa laulajille mahdollisuuden muotoilla fraaseja, vaihdella dynamiikkaa. Ymmärtämällä, miten säädellä hengitystä ja sen painetta, laulajat voivat elävöittää musiikkiaan.


Hengityksen tärkeyttä helposti vähätellään muun laulutekniikan ohella. Suosittelen kuitenkin kaikkia laulajia sisällyttämään laulutunneilla opittavat hengitysharjoitukset osaksi omaa laulurutiinia. Hengitä syvään, laula vapaasti ja anna äänesi kohota uusiin korkeuksiin!

13 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page