top of page
  • susanna

Kuusi vinkkiä äänenhuoltoon

Ääni on voimakas kommunikoinnin väline ja kun ääni voi hyvin, on sen käyttäminen vaivatonta ja mukavaa. Poimi tästä itsellesi vinkkejä oman ainutlaatuisen äänesi huoltoon ja anna äänellesi mahdollisuus kukoistaa.


1. Pidä huolta nestetasapainosta: Juo riittävästi vettä pitääksesi äänihuulesi limakalvot kosteina. Näin ne pystyvät värähtelemään ja tuottamaan ääntä vaivattomammin. Myös höyryhengitys kosteuttaa äänihuulten limakalvoja.


2. Vältä liiallista puhumista ja äänenkäyttöä erityisesti meluisissa ympäristöissä, jolloin joudut korottamaan ääntä, ponnistelemaan ja jopa huutamaan tullaksesi kuulluksi. Tämä rasittaa äänihuulia. Käytä mikrofonia esimerkiksi työtilanteissa äänesi vahvistamiseen, mikäli mahdollista. Yhtä lailla kuiskaaminen rasittaa ääntä.


3. Huolehdi riittävästä levosta ja unesta, sillä väsymys vaikuttaa myös äänen laatuun. Anna myös äänen levätä pitkien äänenkäyttörupeamien jälkeen, jotta äänesi ehtii palautua.


4. Lämmittele ääni ennen pitkäkestoista äänenkäyttöä -laulamista tai puhumista. Tee kevyitä ääniharjoituksia: Hymise, hyräile, päristele huulia ja tee isoja haukotuksia, jotka rentouttavat kurkunpäätä ja ääntä.


5. Rento äänentuotto lähtee rennosta ja syvästä hengityksestä vs. nopea ja pinnallinen solisluuhengitys. Myös niska-hartiaseudun sekä pään alueen lihasten jännitykset tuntuvat äänenkäytössä kireytenä.


6. Vältä ääntä ärsyttäviä aineita: Vältä tupakointia ja altistumista savulle, pölylle ja voimakkaille kemikaaleille, jotka voivat ärsyttää äänihuulia.


Äänenhuoltoterveisin,

Heini

38 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page