top of page
  • susanna

Laulun äänittäminen Tampereen Laulukoululla

Tarkastelin kesällä Tampereen alueen tarjontaa ohjatusta laulun ja demojen äänittämisestä ja studiossa laulamisen harjoittelusta. Havaitsin, että yksittäiset paikat eivät tarjonneet tällaista mahdollisuutta ja ajattelin, että Tampereen Laulukoulu aloittaa tarjoamaan äänityspalveluita. Tässä blogissa kerron lyhykäisyydessään mistä on kyse ja mitä juuri sinä voisit saada tästä palvelusta. Laulun äänittäminen ja demon tekeminen, mikrofoniin laulaminen ja oman laulun äänittäminen ovat nykyään tehokas ja tärkeä apuväline oman äänen kehityksen kannalta. Oman laulun kuuntelu on useasti epämiellyttävää, mutta kun oppii kuulostelemaan suoritustaan ns. ulkopuolisen näkökulmasta, on yksi tärkeä työkalu jälleen oppimisen tukena. Äänitettä voi käyttää tehokkaasti myös muistona tai vaikka lahjana. Moniin laulukilpailuihin saatetaan tarvita hyvälaatuinen äänite.

Ajatuksia äänittämisestä ja kalustosta Laulun äänittäminen voi kuulostaa helpolta, mutta puhdas suoritus ja oikealla latauksella laulettu otto ei olekaan itsestäänselvyys. Punainen valo palaa ja virheet alkavat pelottaa entistä enemmän. No, onneksi digitaalisena aikana ottoja voi tehdä vaikka kuinka paljon ja vanhan poistaminen ei kestä kauaa – bittiavaruudessa on tilaa! Kun äänitän omaa laulua pysyvälle äänitteelle, tykkään että joku on tuottamassa lopputulosta. Kun ottoja, jotka ovat kaikki hieman erilaisia ja jokainen omalla tavallaan onnistunut, on kertynyt toistakymmentä, ei olekaan kovin selvää, että osaa arvioida enää omaa suoritustaan. Ajan kanssa se toki helpottuu, ja siksi sitä onkin tarpeellista harjoitella. Studiolaitteet ovat nykyään myös helposti saatavilla jokaiseen kotiin, mutta ne maksavat kuitenkin sen verran että on hyvä tietää että käyttöä on jonkin verran. Kalustoon kuuluu ainakin seuraavat laitteet: – Tietokone – Äänitysohjelma – Äänikortti – Mikrofoni – Mikrofonikaapeli – Mikrofoniteline – Pop-filtteri – Studiomonitorit – Kuulokkeet Laitteiden hintaa on vaikea rajata, sillä markkinat ovat käytännössä niin laajat kuin mahdollista ja jokaisesta saa maksaa niin paljon kuin haluaa. Periaattessa äänitysohjelman saa ilmaiseksi, mutta mikrofoniin ja äänikorttiin kannattaa sijoittaa muutama satanen. Johdoista, telineistä ja muusta pikkutavarasta kertyy yllättävästi hintaa.

Mitä tämän tyyppinen opetus pitää sisällään? Tampereen Laulukoululla tarjotaan laadukasta opetusta, ja nyt myös laadukkaita äänityspalveluita. Pakettiin kuuluu myös halutessanne ammattimuusikoiden soittamat taustat haluamastanne kappaleesta, teille sopivassa sävellajissa. On mahdollista tilata tausta kitaralla tai pianolla tai kitaralla ja pianolla. Halutessasi voit myös järjestää itse taustanauhan, eli taustan tilaaminen koululta ei ole pakollista. Normaaliin pakettiin kuuluu 45 minuutin palaveri kasvotusten, tausta yhdellä instrumentilla soitettuna, yksi laulutunti taustan, mikrofonin ja kuulokkeiden kanssa ja kaksi oppituntia äänitystä. Laulukoululla on mahdollista räätälöidä erilaisia paketteja tarpeen mukaan. Kun haluttu lopputulos on saavutettu, kappale palautetaan miksattuna sähköpostiin .mp3- ja .wav- muodossa. Kokemuksia äänittämisestä Teimme Laulukoulun ensimmäisen äänitteen oppilaani Pyry Suomelan kanssa. Äänitimme Robbie Williamsin kappaleen Angels. Kappalevalinta oli Pyrylle selvä, ja se toimi loistavasti hänen tilaamansa kokoonpanon kanssa: piano ja kitarat.

Pyrylle varattiin palaverissa kaksi oppituntia harjoittelua, kaksi oppituntia äänityksiin ja tausta säestettiin kitaralla ja pianolla. Pyry oli valmistautunut huolellisesti, joten saimme laulut äänitettyä kivuttomasti. Haasteellisinta kyseisessä kappaleessa on suuri dynamiikan vaihto säkeistöstä kertosäkeeseen, mutta selvisimme siitäkin minimaalisella säädöllä. Ja mikä tärkeintä, meillä oli erittäin hauskaa!Miten pitää valmistautua?

Äänityksiin valmistaudutaan yhteisellä palaverilla, jossa valitaan kappale, kappaleeseen sävellaji ja sovitaan aikataulua äänitysten ja harjoitusten suhteen. Olisi hyvä että mielessä on muutamia kappaleita joista valita. Äänitettävä kappale on oltava tuttu!

Tämän jälkeen soittaja soittaa halutun kappaleen haluttuun sävellajiin ja oppilas saa kappaleen sähköpostiin harjoittelua varten. Laulutunneilla voi harjotella taustan kanssa ja mikrofoniin laulamista. Kun harjoittelut on harjoiteltu, niin varataan rauhallinen hetki äänityksille ja laitetaan ”raidat purkkiin”. Äänitystilanteessa on tärkeää, että ei jännitä suotta, sillä hyvään ottoon tarvitaan rentoa menoa ja oikeanlaista keskittymistä.
Nimeni on Mikko Leppänen. Valmistuin kesällä 2016 Tampereen ammattikorkeakoulusta musiikkiteknologian opettajaksi, pääaineena laulu. Musiikkiteknologia on muodostunut tärkeäksi lisäksi omaa musiikillista osaamista ja siitä on ollu kehityksessäni valtava hyöty.


Kiitos kun lukaisit artikkelin! Mikäli aihe tai kyseinen opetus kiinnostaa, niin ole minuun yhteydessä.


Hinnottelu löytyy tuosta alta ja tarpeen vaatiessa voidaan räätälöidä juuri sinulle sopiva paketti.

Mikko Leppänen mikko@tampereenlaulukoulu.fi 050 491 4566Peruspaketti: 310 € Peuspaketti on sinulle joka haluat tehdä laadukkaan äänitteen huolella.

  • Konsultaatio ja palaveri

  • Taustanauha, kitara tai piano

  • Harjoittelu taustanauhan kanssa, 45 min

  • Äänitys 2×45 min

  • Miksaus ja valmis kappale sähköpostiin


110 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page