Tänä syksynä olen keskittynyt erityisesti hengitykseen, hengittämiseen ja sen rentouttavaan vaikutukseen.
Olen harjoitellut ja pohtinut syvään hengittämistä noin 20 vuotta, ja vasta nyt alan ymmärtää, mistä siinä on todella kysymys tai miten se tehdään. Isoja oivalluksia siis tähän alkusyksyyn!
Kun aloittelin lauluopintoja vuonna 2005, muistan, kuinka usein hengittelimme tunneilla laulunopettajan johdolla. ”Isäntämies-asento” tuli silloin tutuksi. Isäntämies-asennossa sisäänhengitys pääsee ikään kuin kulkemaan suoraan ”pohjaan” asti. Tämä tarkoittaa laulajan näkökulmasta sitä, että vaikka ilma jää keuhkoihin, on meidän tuntemuslantionpohjan lihaksissa, kyljissä ja selässä asti.
Kun sisäänhengitämme, pallea laskeutuu laskuvarjomaisesti alaspäin, jolloin se työntää sisäelimiä pois tieltään. Tämän ”työntymisen” me näemme liikkeenä vatsassa, kyljissä ja selässä.
Jotta sisäänhengitys voi todella olla rentouttava, on osattava päästää palleasta irti. Tämän pallean todellisen irtipäästämisen ja vapauttamisen opin ja oivalsin tänä syksynä, äänenkäytön valmentaja, laulaja Mia Renwallin ohjauksessa.
Kun ymmärsin sen, se muutti koko käsitykseni laulajan hengitysprosessista.
Nyt ”palleani” on oppinut jotain uutta – vielä tarvitsee opetella, kuinka se jää kehomuistiin, toistojen ja toistojen kautta. Nauttien samalla hengityksen hyvää tekevästä vaikutuksesta.
Tänä syksynä olen ottanut myös uudelleen käyttööni Hoitava hengitys -metodista (Marketta Manninen) tutun ”Nenähengittämisen”. Siinä kaikki arjen askareet, oleminen, kävelylenkit jne.. tehdään nenähengittämisen kautta. Ja usko tai älä – myös nukkuminen! Tässä metodissa suu teipataan yöksi kiinni, jotta hengitys voi kulkea vain nenän kautta. Itselläni tämä parantaa unenlaatua, nukahdan nopeammin ja olen aamulla virkeämpi yön jäljiltä. (Huom. En ole virallinen Hoitava hengitys -ohjaaja. Jos haluat kokeilla suun teippausta, tutustu huolella ja lue lisää metodistawww.hoitavahengitys.fi ).
Usein tekee todella hyvää ottaa ohjausta erilaisilta ihmisiltä ja opettajilta. Aina voi oivaltaa jotain uutta. Hengitysmatkan tai laulumatkan kulkeminen ei todellakaan ole mikään yhdenyön tai yhden syksyn projekti- on niin paljon opittavaa ja oivallettavaa, että siihen voi kulua koko elämä! Eikös olekin toisaalta aika upeaa? Todellinen tutkimuskohde – oma ääni, oma keho, oma mieli.
Mutta jotta laulamisesta voi alkaa nauttia, on se lyhyemmän työn takana, uskallan näin luvata.
Jo pienillä vinkeillä voit nauttia äänestäsi paremmin, takaan sen.
Syys- ja hengitysterveisin,
Johanna-ope
Comments