top of page
  • susanna

Intoa treenaamiseen

Tässä blogipostauksessa kirjoitan vinkkejä siihen, kuinka laulun treenaamiseen saisi lisää intoa näin lukukauden keskellä. Tässä vaiheessa kevättalvea asiat monesti tuntuvat urautuneen tietyille poluille. Jos niitä haluaa muuttaa, jo pienet muutokset auttavat. Luovuuden herättelyyn vinkataan usein, että kotimatkan kävelyreitin muuttaminen ja samantyyliset pienet päätökset arjessa ruokkivat luovuutta ja uusia ajatuksia. Samalla tavalla uudet ajatukset harjoittelussa voivat saada innostuksen syttymään.


Ensimmäinen vinkki on ajankäyttö. Tärkeintä ei ole se, kuinka pitkiä aikoja treenaa, vaan kuinka keskittyy. Joskus voi auttaa, että laittaa itselleen kellon soimaan esimerkiksi viidentoista minuutin päähän ja siihen asti saa treenata huolehtimatta ajasta. Sitä voi ajatella omana hengähdyshetkenä, sillä treeniaika on vain itseä varten. Se on myös mukava katkaisu päivän muista ajatuksista.


Toinen vinkki on kehollinen lämmittely. Eritoten talvisin keho voi olla jäykkä ja kankea kylmyydestä ja liukkailla keleillä luistelemisesta, joten kannattaa ottaa hetki, jolloin rauhassa kuuntelee kehoaan ja mitä se tarvitsee. Olisiko se nyt jotain venyttävää vai jotain sykettä ja energiatasoa nostattavaa? Kehollinen lämmittely toimii myös keskittymisharjoituksena ja virittäytymisenä hetkeen.


Jos haluaa treenata mahdollisimman tehokkaasti, on syytä asettaa itselleen selkeät ja sopivan kokoiset tavoitteet. Haastavat ja isot asiat voi pilkkoa pienempiin osiin. Niitä kaikkia ei tarvitse yrittää tehdä yhdellä kertaa. Myös treenipäiväkirjan pitäminen auttaa hahmottamaan, mitä milloinkin oikeasti tekee.


Edelliseen liittyen kannattaa tehdä treeneistä vaihtelevia. Välillä tärkeintä on laulaa jotain, mistä tulee hyvä mieli ja sen myötä vain nauttia laulamisesta ja hyvästä kappaleesta. Kun harjoittelee uusia ja haastavia asioita, saattaa unohtua, että osaa jo paljon ja on lupa nauttia siitä. Joka treeniin on hyvä sisällyttää jotain haastavaa ja jotain helppoa.


Lisäintoa saa siitä, että kuuntelee hyvää musiikkia ja muita laulajia! Jos mahdollista, kannattaa käydä kuuntelemassa musiikkia livenä. Tampereella on tarjolla todella vilkas ja eläväinen musiikkielämä, josta löytyy jokaiselle jotakin. Suurimpien keikkapaikkojen lisäksi pienemmät paikat tarjoavat monenlaista musiikkia, ja ympäri Tamperetta järjestetään myös monenlaisia jami-iltoja. Jameihin voi mennä vain kuuntelemaan, ja jos siltä tuntuu, siellä saa osallistua musisointiin. Eri genrejen ja tekijöiden kuunteleminen avartaa ja opettaa.


Vinkit kootusti:

- tehokas ajankäyttö

- kehollinen lämmittely ennen treeniä

- selkeät tavoitteet

- vaihtelua treeneihin

- kuuntele musiikkia


Treeni-iloa kaikille!


Tiia27 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page