top of page

Mitä yhteistä on laulamisella ja puutarhanhoidolla? – Heinin heinäkuisia aatoksia

Päivitetty: 18. elok. 2022

Heinäkuuni on hujahtanut vauhdilla puutarhanhoidosta ja maalaismaisemista nautiskellessa. Miten onnelliseksi sitä voikaan tuntea itsensä tässä hetkessä: Aamukahvin nauttiminen laiturin nokassa, tuulen hento kahina puissa kietoutuneena veden liplatukseen ja lintujen ilmeikkäisiin viserryksiin.Heinäkuuni on hujahtanut vauhdilla puutarhanhoidosta ja maalaismaisemista nautiskellessa. Miten onnelliseksi sitä voikaan tuntea itsensä tässä hetkessä: Aamukahvin nauttiminen laiturin nokassa, tuulen hento kahina puissa kietoutuneena veden liplatukseen ja lintujen ilmeikkäisiin viserryksiin. Aurinko jaksaa vielä lämmittää ajelehtivien pilvenhattaroiden lomasta. Hyttysen pisto niskassani pysäyttää hetkellisesti uppoutumiseni rauhaisaan idylliin. Kesäinen luonto on muuttanut jo selvästi muotoaan keskikesästä ja elokuu tekee tuloaan.


Toteutin tänä kesänä pitkäaikaisen haaveeni omenapuiden istuttamisesta tuon maalaisidyllin pihapiiriin. Taisin jopa vähän hurahtaa omenapuiden maailmaan, sillä useampi päivä (ehkä jopa viikko) kului sopivista omenapuulajikkeista, kasvuolosuhteista, istutuksesta ja hoidosta tietoa ahmien. Nyt pihamaalla seisoo kolme omenapuun alkua tuettuna, toivottavasti satoisaan, kasvuun!

Huomaan puutarhanhoidossa samankaltaisuutta laulamisen kanssa: Mahdollinen stressi lievittyy, keho rentoutuu ja mieli virkistyy! Uutta ja mielenkiintoista oppimista riittää loputtomasti niin erilaisten kasvien kuin laulujenkin parissa.


Puutarhanhoito ja laulamaan oppiminen ovat yhtä lailla prosesseja, joiden tulokset vaativat pitkäjänteistä työskentelyä. Molemmissa yksi tärkeä vaihe on istuttaminen: uutta laulua harjoiteltaessa voidaan puhua ns. laulun istuttamisesta kehoon ja ääneen.


Prosessin keskellä valmiista lopputuloksesta haaveileminen on ihanaa, mutta samalla saa ja kannattaakin nauttia matkasta ja sen välietapeista. Sitoutuminen työskentelyyn ja harjoitteluun kyllä palkitaan kukkien kukoistuksella, maukkaalla sadolla, oivaltamisen ilolla sekä uudella taidolla ja varmuudella!


Ehkäpä jo muutaman vuoden päästä tähän aikaan odottelen pääseväni maistamaan omenapuiden oksilla kypsyvää satoa. Sitä ennen nautin matkasta erilaisine vaiheineen ja ohjaan taimia vankkaan kasvuun.

Heinäkuu on vaihtunut elokuuksi ja suuntaan ajatukseni hiljalleen Laulukoulun pian alkavaan syyslukukauteen. Ihana päästä kohta iloitsemaan oppilaiden kanssa heidän matkastaan laulamisen parissa!

Heini

8 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


bottom of page